zondag 30 november 2008

Die Walküre in het Filmmuseum


Het Vlaams Wagner Genootschap zette gisteren de vertoning van The Copenhagen Ring in het Filmmuseum verder met Die Walküre.
Lees de reacties van de deelnemers.

vrijdag 28 november 2008

Die Meistersinger von Bayreuth


Bij Naxos wordt Katharina Wagners Bayreuthse productie van "Die Meistersinger von Nürnberg" volgende maand op dvd uitgebracht. Met Franz Hawlata, Artur Korn, Michael Volle, Klaus Florian-Vogt, Michaela Kaune,Carola Guber, Norbert Ernst. Sebastian Weigle dirigeert.

Anna Netrebko droomt van Elsa



De ravissante Anna Netrebko, nog steeds de hottest diva in town, en ooit nog bloemenmeisje in Parsifal, bekent in Opernwelt : "Grundsätzlich bin ich Wagnerianerin". Ze droomt ervan om Elsa te zingen en Lohengrin op haar repertoire te nemen. Ze betreurt het dat Wagner niet meer rollen voor haar stem heeft geschreven. Zo is het. Tot zolang moeten we het doen met "Meine Lippen sie küssen so heiss".

dinsdag 25 november 2008

Bill Viola en Tristan


Bill Viola spreekt over zijn video-realisatie voor de Parijse Tristan und Isolde. Nog tot 3 december in de Opéra Bastille.

Lees het interview

donderdag 20 november 2008

Katharina Wagner overleeft ongeval

Katharina Wagner ontsnapte op het nippertje aan een ongeval op de autosnelweg toen haar chauffeur en beste vriend, de 32-jarige advocaat Stefan Müller plots overleed aan een hartstilstand. Wagner kon de wagen tot stilstand brengen op de pechstrook.Voor Müller, de advocaat van de Bayreuther Festspiele, kon geen hulp meer baten.

zondag 16 november 2008

Das Rheingold in het Filmmuseum


Het Vlaams Wagner Genootschap startte gisteren met de filmvoorstelling van The Copenhagen Ring in het Filmmuseum van Antwerpen.
Lees de reacties van de deelnemers.

vrijdag 14 november 2008

Parsifal Zürich


Hans Hollmann en Bernard Haitink tekenden voor deze Parsifal in Zürich in 2007, onlangs verschenen bij DG als dvd. Haitinks galvaniserende aanwezigheid in de orkestbak maakt het orkest tot een gedisciplineerd corpus dat klinkt als één stem, gespierd en wendbaar tegelijk. De transformatiescènes zijn overweldigend, de tempi over het algemeen aan de trage kant. Wat hem ertoe bewoog om na vijf jaar afwezigheid terug naar de opera te keren is mij niet bekend. Het lijkt mij sterk dat het moeilijk deze productie zou kunnen zijn.
Lees het artikel

Das Rheingold Essen

Het absurde experiment van Stuttgart maakt school. In Essen wagen 4 regisseurs zich aan de Ring samen met Stefan Soltesz. Tilman Knabe bijt de spits af.
Bekijk de video

Perscommentaren:
Der Tagesspiegel
Neues Deeutschland
Opernnetz
Klassik Info
Wiener Zeitung
Kölner Anzeiger
Ruhr Nachrichten
Deutschland Radio
Online Musik Magasin

zaterdag 8 november 2008

De Ring van Robert Lepage


In de veelbelovende Ring van Robert Lepage aan de Metropolitan zullen volgende acteurs te zien en te horen zijn: Deborah Voigt als Brünnhilde,Bryn Terfel als Wotan, Ben Heppner als Siegfried, Jonas Kaufman als Siegmund, René Pape als Hunding.
Mis zijn "Damnation de Faust" niet in Kinepolis op 22.11. Deze geldt als een test run voor de technieken die hij zal gebruiken in de Ring.
Lees het artikel

Opera in de cinema

Na de succesvolle live transmissies van opera vanuit de Metropolitan in New York beleeft nu ook Glyndebourne een groot succes in de Engelse bioscoop. Opera in de cinema verovert de wereld.
Lees het artikel

donderdag 6 november 2008

Tristan und Isolde Milaan 2007


Op 24.11 brengt EMI/Virgin Patrice Chéreau's en Daniel Barenboims productie van Tristan und Isolde uit op dvd. Met Waltraud Meier, Ian Storey, Michelle De Young, Gerd Grochowski en Matti Salminen.

maandag 3 november 2008

zaterdag 1 november 2008

Ceci n'est pas un poisson (Johan Sanctorum)

Bij de opening van de 71ste boekenbeurs:
Over Vlaamse negers, vette vissen, getatoueerde varkens, Godverdomse dagen en Forel in botersaus

Het onderbuik-gehalte van de Vlaamse kunst en letteren is absoluut on-Belgisch en onverlicht. Waarom willen vrijwel alle Vlaamse schrijvers dan als goede Belgen door het leven gaan? Schamen ze zich voor hun natuur? We zijn noch democraten, noch vredelievend, noch rationeel, om de simpele redenen dat kinderen, honden, dwergen, … en al wat dicht bij de aarde leeft, dat ook niet zijn. Het slijk van de IJzervlakte, met alles wat daaraan voorafging en erop volgde, hangt aan ons vel als een tweede huid en vrat zich een weg naar binnen. We zijn ‘fascisten’, in de infrapolitieke zin die L.P. Boon, Claus en Verhulst er onbedoeld aan gaven: stout, ongemanierd, lomp en lelijk. En zelfs bepaald agressief, anaal gefixeerd, crapuleus, scabreus. Deze volksaard, ten dele Antwerps-stedelijk, ten dele Menapisch-ruraal, verspreekt zich constant op literair en artistiek vlak. Het werk van bv. Jan Fabre is mannelijk, agressief, gewelddadig, roezig, megalomaan en irrationeel. Ik weet niet welke adjectieven nog meer toepasbaar zijn op de term ‘fascisme’. Het zit in onze genen, zoals Jacques Brel over les flamingants hoonde.We waren het al voor de helft, als genotype, en zijn het voor de andere helft geworden als fenotype, via de sleur en de martelgang van het leven, het onrecht van de geschiedenis, het verdriet van de politiek en het gekonkel van de media..
Lees het artikel

Tannhäuser Bayreuth 1978


Götz Friedrichs Tannhäuser is gewild anti-clericaal, anti-religieus en anti-establishment en om die redenen alleen al heeft zij een betekenis gehad voor de theaterpraktijk van de Bayreuther Festspiele. In dat opzicht is deze dvd een interessant tijdsdocument gebleven. Voor de hedendaagse kunstliefhebber is zij te gedateerd om referentiestatus te verwerven.
Lees het artikel