dinsdag 28 juli 2009

Onweerstaanbaar

De Letse componist/dirigent Mindaugas Piečaitis schreef een Catcerto for Nora The Piano Cat™ and orchestra. De bijzonder aaibare solist is te zien op een video scherm en laat zich niet van de wijs brengen door het orkest. Zo verging het haar op de première van het nieuwe werk:

Irritaties in Bayreuth

Het zal je maar overkomen: als 31-jarige gepromoveerd worden tot het artistieke leiderschap van Duitslands hoogste high-brow kunsttempel om dan moederziel alleen op het podium het boegeroep in ontvangst te nemen van een licht uitzinnig en moegetergd publiek. Het overkwam Katharina Wagner vorige zondag na haar opnieuw weinig gesmaakte productie van Die Meistersinger von Nürnberg. De laatste akkoorden waren nog niet uitgestorven of de zaal barstte uit, als uit één keel, in luid afkeurend geroep. Althans, dat melden de kranten. En wat doet Katharina Wagner? Der Tagesspiegel: " Sie tritt vor den Vorhang. Allein. Mit tiefem Ausschnitt, im ziemlich kurzen Schwarzen. Sie stellt sich. Vor ihren Kunstwillen, vor die Festspiele. Verbeugt sich, wirft die blonde Mähne in die Luft und wird im Abgehen ein klein wenig rot". Je zou haast compassie krijgen met Wolfgang Wagners "kühner Spross". Niet dat het oneervol hoeft te zijn om in Bayreuth te worden uitgeboed. Ganz im Gegenteil. De geschiedenis kan daar een aardig woordje in meespreken. Je kan haast raden wat de pappa haar heeft ingefluisterd: "Ach Kind, bei der Chéreau war es genau so!". Maar de tijden zijn veranderd, niet alleen voor het Geschäft Bayreuth (zie de op het nippertje vermeden staking) maar ook voor het Bayreuther Publikum. Na het aftreden van Wolfgang Wagner ligt de toekomst van Bayreuth nu in handen van de Duitse belastingbetaler. Weshalve het er niet zo goed uitziet voor de nieuwe directie die nog slechts over een mandaat van 7 jaar beschikt. Of Eva Wagner-Pasquier en Katharina Wagner daarmee de laatste Wagners zijn op de Groene heuvel? I'm afraid so. To be continued somewhere around 2013...

vrijdag 24 juli 2009

Bayreuther Festspiele 2009


De Bayreuther Festspiele openen hun deuren volgende zaterdag. Tenminste als de aangekondigde staking van het technisch personeel geen roet in het eten zal gooien.

Zoals vorig jaar is het opnieuw mogelijk om een volledige voorstelling online mee te maken. Dit jaar is dat Christoph Marthaler's zeer lauw onthaalde productie van Tristan und Isolde met opnieuw Robert Dean Smith en Irene Théorin. Daar moet u dan wel 14.90 € voor over hebben. Ten opzichte van vorig jaar is dat warempel een korting van 69%! Bravo, ik kijk nu al uit naar de prijzen van volgend jaar.

Op de blog van MostlyOpera staat opnieuw een rits praktische info te lezen i.v.m. Bayreuth. Zo krijg je ondermeer antwoord op vragen als: hoe is het om in de wachtrij te staan van het Kartenbüro zonder kaartje en wat zijn je kansen om er daadwerkelijk ééntje te bemachtigen? De info dateert van vorig jaar maar is nog steeds van toepassing.
Mostly Opera Bayreuth Posts

zondag 19 juli 2009

Misschien is een “onmondige” cultuurminister wel een verademing

Zonet liep Koningin Paola weer langs bij kunstschilder Luc Tuymans n.a.v. diens tentoonstelling in Brussel “Against the day”. Tuymans verzorgt zijn public-relations, dat is het minste wat men kan zeggen. Maar het is natuurlijk ook een statement: de Commandeur in de Leopoldsorde associeert zich hier (opnieuw) openlijk en expliciet met het Belgisch ancien régime waar in Vlaanderen nauwelijks nog een draagvlak voor is. Paola, die het nooit verder bracht dan een krakkemikkig Nederlands, is bovendien een vergeeld symbool van macht uit een tijd toen knechten nog werden opgeknoopt als ze appels stalen uit de boomgaard van de Heer. Dat kan tellen. Hoe briljant Tuymans als penseelridder ook moge wezen, politiek leeft hij op Mars, en is zijn kunst louter decorum. Ze schurkt zo dicht aan bij de bovenbouw en de machtssymbolen, zonder de minste vorm van ironie zelfs, dat ze elk systeemkritisch moment ontbeert.
Lees meer

vrijdag 17 juli 2009

Operareis naar Tristan und Isolde in Barcelona

Het Vlaams Wagner Genootschap organiseert een operareis naar Tristan und Isolde in Barcelona in de kleurrijke scenografie van David Hockney. De productie ontstond in 1987 aan de opera van Los Angeles en werd sindsdien regelmatig succesvol hernomen in Los Angeles,San Francisco en Chicago. In Europa was deze productie bij mijn weten alleen te zien in Turijn in 2007.



Barcelona offreert een uitstekende cast : Peter Seiffert(Tristan), Deborah Voigt (Isolde), Kwangchul Youn (Koning Marke), Bo Skovhus(Kurwenal), Michaele Schuster(Brangäne). Sebastian Weigle dirigeert. Thor Steingraber tekent voor de acteursregie.

Meer info: Gran Teatre del Liceu

Lees ook : het artikel op onze website van K.Guy Stevens, gewijd aan David Hockney als ontwerper voor het operatoneel. Zichtbare klanken, hoorbare kleuren

De meeste recente herneming was te zien in Chicago in januari van dit jaar met Deborah Voigt en Clifton Forbis:

PERSOVERZICHT
ConcertoNet
Chicago Tribune
Seen and Heard

PRAKTISCH:
Wij overwegen momenteel 3 alternatieven:
1) 11.02 tot 15.02: 4 nachten, 5 dagen
2) 22.01 tot 25.01: 3 nachten, 4 dagen
3) 30.01 tot 01.02: 2 nachten, 3 dagen
Bent u geïnteresseerd in één van deze mogelijkheden, neem dan contact op met onze reisorganisator Wim Speetjens

woensdag 15 juli 2009

De Sehnsucht van Jonas Kaufmann

Jonas Kaufmanns eerste stappen in het Wagnervak kunnen nu ook in studio-omstandigheden worden beoordeeld op zijn nieuwe CD Sehnsucht. Daarop is hij te horen als Lohengrin, Siegmund en Parsifal. De CD wordt in ons land pas in september uitgebracht.

woensdag 8 juli 2009

What's new in Bayreuth?

Wat onthult de nieuwe leiding van de Bayreuther Festspiele over haar eerste stappen in het post-Wolfgang Wagner tijdperk in een exclusief interview aan Das Opernglas? Dat men zal trachten om alle producties van de Festspiele te documenteren op dvd. Dat er een een online-systeem zal komen voor de kaartenverkoop (dat rekening houdt met de opgebouwde wachttijd) en dat onafhankelijke historici toegang zullen krijgen tot het volledige archief zodat de verstrengeling tussen Bayreuth en het Derde Rijk volledig in kaart kan worden gebracht. De eerste resultaten van dat onderzoek zouden tegen 2013 reeds beschikbaar moeten zijn. Welaan!

Verder werd ook bekend dat Jonas Kaufmann de Lohengrin wordt van Hans Neuenfels. En Kirill Petrenko, één van de rijzende sterren onder de dirigenten, zal de Ring van 2013 dirigeren.

En dames, begin nu reeds te smachten : Kaufmann wordt tevens de Siegmund van Robert Lepage in New York! A well considered choice indeed!

dinsdag 7 juli 2009

De Ring van Valencia

Terug op de stek. Hoogtijd dus voor een evaluatie van de Ring van La Fura dels Baus in Valencia.
Lees het artikel

De performance Anell de llumm die La Fura hield op de trappen en het dak van Calatrava's futuristische operagebouw en gedurende een uur fragmenten uit de Ring aan mekaar smeedde, werd bezocht door 40.000 personen waaronder zeer veel jongeren. 4000 personen bezochten de voorstelling op groot scherm van Die Walküre op de Plaza de la Virgen, die ook via satelliet in Kinepolis Brussel te zien was.
De dvd-release van deze Ring wordt bij DG gepland in november 2009. Hopelijk kan die enkele deficiënties van de theaterproductie enigszins compenseren.
De cyclus zou worden hernomen in het Wagnerjaar 2013.

zondag 5 juli 2009

Götterdämmerung III op France 3 en Mezzo


Bent u benieuwd hoe Ben Heppner het ervan af brengt als Siegfried? Donderdagavond 9 juli is om 23u10 op France 3 het derde bedrijf te zien van Götterdämmerung vanaf het festival van Aix-en-Provence. Met Simon Rattle en de Berliner Philharmoniker.

Voor telenetabonnees: zaterdag 11 juli om 20u00 is op Mezzo de integrale Götterdämmerung rechtstreeks mee te maken. Dat betekent ook dat het zo goed als zeker is dat deze productie bij BelAir zal verschijnen op dvd.