zaterdag 27 februari 2010

Live transmissies van de Met : Seizoen 10-11


Het gaat echt de goede kant op met de live transmissies vanuit de Met. Het belangrijkste nieuws is wel dat de de Ring van Robert Lepage te zien zal zijn in uw cinema om de hoek. Maar ook voor wat betreft de vernieuwing van de producties en het aantrekken van betere regisseurs (Peter Stein, David McVicar, Nicholas Hytner) gaat het de goede kant op. De bezettingen zijn echte topklasse. Waarom nog naar het theater gaan als u dit kan beleven in uw bioscoop? Nogmaals bravo voor Peter Gelb!

1. Rheingold op 9 Oktober (Robert Lepage/James levine) met Bryn Terfel als Wotan.
2. Boris Godunov op 23 oktober (Peter Stein/Valery Gergiev) met René Pape.
3. Don Pasquale op 13 november met Anna Netrebko, Marius Kwiecien
4. Don Carlo op 11 december (Nicholas Hytner/Yannick Nézet-Seguin) met Roberto Alagna, Feruccio Furlanetto, Marina Poplavskaya, Anna Smirnova, Simon Keenlyside
5. Fanciulla del West op 8 januari (Nicola Luisotti) met Deborah Voigt en Marcello Giordani
6. Iphigénie en Tauride op 26 februari met Susan Graham, Placido Domingo, Paul Groves
7. Lucia di Lammermoor op 19 maart met Natalie Dessay en Joseph Calleja
8. Comte d´Ory op 9 april(Bartlett Sher) met Joyce Didonato, Juan Diego Florez, Diana Damrau
9. Capriccio op 23 april (Andrew Davies) met Renée Fleming
10. Il Trovatore op 30 april (David McVicar/James levine) met Patricia Racette, Dolora Zajick, Marcello Alvarez
11. Die Walküre op 14 mei (Robert Lepage/James Levine) met Bryn terfel, Deborah Voigt (Brünnhilde), Jonas Kaufmann en Eva-Maria Westbroek(Wälsungen), Stephanie Blythe (Fricka)

De Met's Live Transmissions werden dit seizoen wereldwijd bekeken door 2 miljoen mensen in 44 landen.

Bayreuth casting 2010


Bayreuth maakte van de week de bezettingen bekend voor de Festspiele 2010.
James Rutherford vervangt Alan Titus als Hans Sachs. Edith Haller vervangt Eva-Maria Westbroek als Sieglinde. Johan Botha vervangt Endrik Wottrich als Siegmund. Eric Halfvarson vervangt Hans-Peter König als Hagen. Susan McLean vervangt Mihoko Fujimura als Kundry. Lance Ryan vervangt Christian Franz als Siegfried.
DE cast voor Lohengrin is als volgt: Jonas Kaufmann (Lohengrin), Georg Zeppenfeld (Koning), Annette Dasch (Elsa), Lucio Gallo (Telramund), Evelyn Hertlitsius (Ortrud)

zaterdag 20 februari 2010

Lance Ryans Siegfriedcarrière


De Siegfried-carrière van Lance Ryan loopt de komende jaren hoofdzakelijk over Bayreuth, Frankfurt, Straatsburg en Milaan. Deze zomer is hij te zien in Bayreuth in de Ring van Tankred Dorst, in februari 2011 zingt hij in McVicars Götterdämmerung in Straatsburg. In het seizoen 2011/12 volgen de beide Siegfrieds in de nieuwe Ring van Frankfurt, in 2012 staat hij in de Scala onder Guy Cassiers.

"De Heldentenor" door Commoedia

Toneelgroep Commoedia brengt Frank Wedekinds "De Heldentenor" in een regie van Jacky Trummers. Na de pauze zingt Marleen Iterbeke de Wesendonklieder van Richard Wagner. Piano : Anke Steenbeke.

Locatie: Pianohandel “QUATRE MAINS” hoek,Stoppelstraat,Karrenstraat nr 12 te Gent
Voor reservaties : Tel. 0495 546392
Data : Vrijdag 26, zaterdag 27 maart om 20u en zondag 28 maart om 15u,
Vrijdag 2 april en zaterdag 3 april om 20 u. Toegangsprijs: 10 euro

zondag 14 februari 2010

He who does not howl with the Wolf

Rond Gottfried Helferich Wagner, het grootste uilskuiken dat de familie Wagner totnogtoe heeft voortgebracht, is het behoorlijk stil geworden. Dat was wel even anders einde jaren 90 toen zijn boekje "Wer nicht mit dem Wolf Heult" een beetje opschudding veroorzaakte omdat alle kringen die Wagner geen warm hart toedragen zich plots spontaan geroepen voelden om die man een forum aan te bieden voor zijn paranoïde beschuldigingen. Gottfried was toen goed genoeg voor een interview in "De Morgen", het enige interview rond Wagner dat ik mij in deze krant kan herinneren in 30 jaar. Zelfs de K.U.L. overwoog destijds om hem een lezing te laten geven. Onderzoekers met een hoger soortelijk gewicht als de auteur lieten destijds geen spaander heel van zijn armzalige autobiografie. Frederic Spotts bijvoorbeeld. Ook van de Palestijnse cultuurfilosoof Edward W. Said verscheen destijds een recensie in "The Observer" dat evenmin een spaander heel laat van diens paranoia. Je zou als auteur een meter onder de grond kruipen van schaamte als je deze recensies leest. Saids bespreking van de Engelse vertaling staat nu te lezen in zijn laatste boek Music at the Limits , een bundeling van zijn belangrijkste muziekrecensies die hij schreef voor allerlei dagbladen en tijdschriften.
Lees de recensie

A companion to Wagner's Parsifal

Het interessante Parsifalboek van William Kinderman en Katherine R. Syer verschijnt opnieuw op 1 juni als paperback bij Camden House.
Meer info bij Camden House

zaterdag 13 februari 2010

Acting is the lifeblood of opera: Siegfried in Valencia (Blu Ray)

In The Wagner Journal zei Keith Warner onlangs: “Acting is the lifeblood of opera”. Laat dat nu precies datgene zijn wat ontbreekt in de Ring van Valencia. Ik verwijs naar mijn recensie van afgelopen zomer waarin ik wees op de ongelukkige scenografische keuzes van La Fura dels Baus die de meeste solisten als acteurs ïmmobiliseerde. Daar heeft Valentina Carrasco ook niets kunnen aan verhelpen. Zestig jaar nadat Walter Felsenstein het point-of-no-return vastlegde door een dwingende acteursregie voorgoed in het theater in te voeren is het wel een beetje verwaand om dan te spreken van “het begin van een nieuwe era” en van “de Ring van de 21e eeuw”, zoals intendante Helga Schmidt dat doet in haar city-marketingpraatje dat bij deze dvd is gevoegd. Zeker, dit technisch huzarenstukje plaatst het Catalaanse collectief in het voortouw van de video-avantgarde maar opera wordt ook geregeerd door andere wetten. Met deze Siegfried komen zij echter aardig in de buurt. En dat is de verdienste van de magistrale vertolking van Lance Ryan, die zich hiermee een ticket naar Bayreuth heeft gezongen. Ryan ziet er geweldig uit in zijn aan Japanse manga herinnerend kostuum en zet een onversneden heroïsche Siegfried op de planken. Zijn roldidentificatie is totaal en ontzettend genuanceerd. Deze productie werd eerst opgenomen in de zomer van 2008 met Leonid Zakhozhaev als Siegfried. De fragmenten met Zakhozhaev werden eruit geknipt en vervangen door die van afgelopen zomer met Lance Ryan. Waarschijnlijk was dit in artistiek opzicht een terechte keuze zodat deze Siegfried een mooie balans heeft gevonden tussen de uitdagingen van state-of-the-art video en bewegingstheater. Vocaal stelt niemand teleur. Gerhard Siegel is een ervaren Mime, Franz-Josef Kapelmann een betrouwbare Alberich. Zelfs Juha Uusitalo die een saaie, bloedloze Wotan neerzette in Rheingold/Walküre stelt niet teleur, is zelfs uitstekend in het duet met Mime. Jennifer Wilson stelt wat teleur door haar lichamelijke onbeholpenheid in het finale duet. Maar dan is de wedstrijd allang gewonnen: het eerste bedrijf heeft de sterkste finale die ik ooit heb gezien, het tweede bedrijf is vervuld van een onaardse visuele poëzie, het derde bedrijf laat enkele staaltjes zien van spectaculaire narratieve video. Redenen genoeg dus waarvoor deze productie haar plaats zal innemen in de opvoeringsgeschiedenis van het werk.

De balans tussen orkest en solisten is veel beter dan in de zaal. Alle solisten komen lekker over het orkest heen. De videowall heeft niet dezelfde impact als in de zaal, is vanzelfsprekend ook minder scherp in deze gefilmde versie maar vermoeit ook minder. In de bonus legt videokunstenaar Frank Aleu uit dat de resolutie van de beelden in de zaal 12 x hoger was dan die van een dvd. De computing power om dit urenlang vol te houden moet enorm geweest zijn. Daardoor is de bergrit van Wotan in het derde bedrijf nog altijd behoorlijk scherp, althans in zijn blu ray versie. Menige scène is lichtjes onderbelicht, allicht omdat men het toneel voor deze video-opname niet heeft mogen bijlichten.

Te zien in : Cinema Zuid, Lakenstraat 14, Antwerpen op 27 februari 2010 om 18 u.
Een organisatie van het Vlaams Wagner Genootschap.

zaterdag 6 februari 2010

Nieuws uit Bayreuth

De carrière van Eva-Maria Westbroek lijkt niet te stuiten, haar repertoire dijt uit aan een razend tempo. Zopas maakte Bayreuth bekend dat zij de Isolde wordt van de nieuwe productie van Katharina Wagner in 2015. Haar Tristan wordt Stephen Gould.

Katharina Wagner heeft anderzijds de geruchten ontkend dat Tom Tykwer de Ring van 2013 zou regisseren. Wie het dan wel wordt wil ze voorlopig niet vrijgeven omdat het contract nog steeds niet helemaal rond is.

Ook Arte maakte operaplannen bekend. Arte zou jaarlijks aanwezig zijn op de Bayreuther Festspiele met een rechtstreekse uitzending telkens een jaar na de première. Zo is Lohengrin gepland voor de zomer van 2011 en Tannhäuser voor 2012. In de zomer van 2013 zou dan de nieuwe Ring reeds bij zijn première op Arte te zien zijn.

Gerald Finley is Hans Sachs in Glyndebourne

Niet Bryn Terfel maar Gerald Finley wordt de Hans Sachs in de nieuwe productie van David McVicar in Glyndebourne. Dat is een hele geruststelling want Finley is als zanger en acteur 10 x intelligenter dan de zo vaak overroepen Welshman. In Opernwelt vertelt Finley dat zijn bariton sneller dan verwacht evolueert naar een bas/bariton: "Der Sachs ist für mich einfach die größte aller Baritonrollen: das liegt neben den rein stimmlichen Anforderungen vor allem am dramatischen Gehalt der Partie: diese Großherzigkeit, die Weisheit, sich und seine Liebe zu opfern, sind für mich zutiefst berührend. Dazu kommt, dass meine Entwickelung als Sänger sowohl stimmlich wie charakterlich auf diese Rolle hinzuführen scheint."
Allicht een productie om naar uit te kijken in 2011!