vrijdag 17 april 2009

Die Feen in Parijs

Die Feen is een weinig uitgevoerde opera. Het Châtelet-theater, bekend om zijn soms extravagante programmatie - ik herinner mij de "spatiale liturgie" van de Vespers van Monteverdi - bracht deze opera die ik samen met nog enkele andere Wagnerianen mocht bijwonen op 29/03. Het feit dat Minkowski zijn Musiciens du Louvre dirigeerde was een extra stimulus om ons naar Parijs te begeven.
Al bij de ouverture werd het duidelijk: Carl Maria von Weber! Het werk dateert inderdaad uit 1834. Wagner was 21 jaar oud en stond nog sterk onder invloed van Weber. Uiteraard is er ook Beethoven, voor wie de meester een grote bewondering had, maar er is ook invloed van een vergeten componist, Marschner (Der Vampyr, 1828), en hier en daar hoor je zelfs wat Bellini.
Een aantal vragen die Wagner gedurende heel zijn carrière hebben beziggehouden zijn al in dit jeugdwerk aanwezig: de verboden vraag naar de identiteit (Lohengrin!), de keuze tussen mens en god (Brünnhilde), de metamorfosen, het geluk dat je slechts via de dood kunt bereiken, de bevrijding door de liefde enz...
Het libretto is uiteraard van Wagner zelf. Hij inspireerde zich op een toneelstuk van de 18-eeuwse Venetiaanse schrijver Gozzi, La donna serpente (1762).
Wagner hoopte dat zijn werk in Leipzig zou worden uitgevoerd. Maar hij slaagde er niet in. De opera werd na de dood van de meester, en tegen zijn zin, voor het eerst uitgevoerd in 1888.
De eenvoudige regie was van de hand van Emilio Sagi. Goede stemmen. Mij viel vooral Christiane Libor op als Ada. Zij zal zingen in de nieuwe Parijse Ring.

Geen opmerkingen: