maandag 14 september 2009

Opera in de Cinema bij Utopolis

Opera in de cinema neemt wereldwijd steeds grotere vormen aan, een fenomeen waarvan lezers van deze blog weten dat ik het ten zeerste toejuich. Natuurlijk heeft dit project enkel zin wanneer het artistieke niveau gewaarborgd wordt op het allerhoogste niveau, iets wat ook zou moeten gelden voor alle operareleases op dvd. Een kleuter kan voorspellen wanneer de Met-uitzendingen in Kinepolis dat niveau niet zullen halen en dat niettegenstaande de stellaire bezettingen. De achterlijke theatersmaak van de Amerikaan heeft daar alles mee te maken. De nog slechtere smaak van het zichzelf steeds voorbijhollende Duitse regietheater is evengoed een probleem. Er worden nog altijd grote voorstellingen gemaakt in de gehele wereld en die zouden de norm moeten worden voor een Europees alternatief dat theater op het voorplan zet zonder toegevingen te doen aan de muzikale aspecten van de voorstelling.
Cinemaexploitant Utopolis zet haar programma Opera in de Cinema verder in haar zalen in Mechelen en Turnhout met volgende live uitzendingen in HD. Daaronder 2 producties vanuit de Milanese Scala om naar uit te kijken :

Orfeo op 23 september 2009 vanuit de Scala van Milaan. Regie: Robert Wilson. Rinaldo Alessandrini dirigeert. Met Georg Nigl, Roberto Invernizzi, Sara Mingardo.
Simon Boccanegra op 28 oktober vanuit Palermo. Regie: Giorgio Gallione. Philippe Auguin dirigeert. Met Ferrucio Furlanetto en Roberto Frontali.
Falstaff op 25 januari 2009 vanuit Luik. Regie: Stefano Poda. Paolo Arrivabeni dirigeert. Met o.a. Ruggero Raimondi
Carmen op 7 december 2009 vanuit de Scala van Milaan. Regie: Emma Dante. Decors van Richard Peduzzi! Daniel Barenboim dirigeert. Met Jonas Kaufmann, Erwin Schrott en opkomende ster Anita Rashvelishvili.

Utopolis blijkt een samenwerking te hebben opgezet met Emerging Pictures , het grootste all-digital theaternetwerk in de US dat reeds verantwoordelijk was voor de uitzendingen van Chéreau's Tristan und Isolde en van Das Rheingold uit Valencia. Utopolis heeft het nog niet bevestigd maar zal dus allicht ook de volgende live producties uitzenden vanuit Barcelona:

Il Trovatore op 22 december 2009. Regie: Gilbert Deflo. Marco Armiliato dirigeert. Met Fiorenza Cedolins, Marco Berti, Paata Burchuladze, Irina Mishura, Roberto Frontali
Die Entführung aus dem Serail op 12 april 2010. Regie: Christof Loy. Oude productie van De Munt. Ivor Bolton dirgeert. Met Diana Damrau, Olga Peretyatko, Christoph Strehl, Franz-Josef Selig, Christoph Quest
Pikovaja Dama op 12 juli 2010. Regie: Gilbert Deflo. Michael Boder dirigeert. Met Emily Magee, Ben Heppner, Ludovic Tézier, Ewa Podles, Lado Ataneli
Naar Opera in de Cinema

1 opmerking:

van alphen guido zei

Is het mogelijk een juist programma te zien van wat er dit seizoen vanaf september aan opera te zien en te horen zal zijn. De hierboven aangehaalde producties verwijzen naar de data van de live opvoeringen, niet naar de data van de uitzendingen bij Utopolis...

Guido vanalphen@skynet.be
Kasterlee