vrijdag 4 september 2009

Staalkaart # 1

Heb ik de afgelopen maanden op een andere planeet geleefd of is de geboorte van het nieuwe culturele magazine Staalkaart het best bewaarde geheim van dit najaar? Plots is er een glossy magazine dat u wil informeren over datgene wat u in de komende maanden moet gaan zien in onze theaters en concertzalen. De redactie is hoofdzakelijk gerecruteerd uit de medewerkers van het ter ziele gegane Muziek & Woord. De vrolijke leeuw van Joke Schauvliege is op de kaft nergens te bespeuren. Uitgever Decom uit Mechelen blijkt alles te hebben ingezet op de advertentiemarkt. En dus moet de lezer zich doorheen tientallen culturele advertenties ploegen en een onwaarschijnlijk brede smaak ontwikkelen. Zo strekt het muzikale luik zich uit van Gustav Leonhardt tot Cecil Taylor. Het aantal mensen die dat aankunnen kan ik op de vingers van één hand tellen. En er is nog zoveel meer : podiumkunsten, film en literatuur en beeldende kunst! Of die brede opzet een goed idee is geweest, zal later wel blijken. Laten we zeggen dat ik daar zo mijn twijfels over heb. Nochtans rekent hoofdredacteur Lieven de Laet op u als lezer, want : een tijdschrift zonder lezers is niets, het is "minder dan de as en het schuim". Als het mislukt zal het weer uw fout zijn!
Een Staalkaart abonnement kost 48 euro. Staalkaart verschijnt tweemaandelijks. Het eerste nummer kan u integraal nalezen op de website.

1 opmerking:

Hans Sachs zei

Beste Jos !

Verleden week ontving ik voor de eerste maal het nieuwe, serieus gehypete 'cultuurblad' STAALKAART... Zoals de meeste moderne flashy tijdschriften is het pure bladverspilling: Veel foto's, en veel pseudo-intellektuele blabla over gebakken lucht. Kortom, het zoveelste blad dat uiterst geschikt is als inpakpapier en voor niet veel meer... Tja, de glorieuze dagen van 'Muziek en Woord' zaliger zijn helaas definitief voorbij...

Requiem in pacem...