dinsdag 6 oktober 2009

Opera in de negentiende eeuw

Het gebeurt niet elke dag dat er iets over Wagner wordt gepubliceerd in ons taalgebied. Bij Uitgeverij Pelckmans verschijnt midden oktober een boek met als titel Opera in de negentiende eeuw. Portret van een dubbelmonarchie, een dubbelbiografie van Giuseppe Verdi en Richard Wagner tegen de achtergrond van de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie.
Tussen beiden zijn inderdaad parallellen te trekken. Beiden hebben ze een soundtrack geschreven bij de eenmaking van Italië en van Duitsland. Alleen, de ene werd ervoor geprezen, de andere werd ervoor uitgescholden.
Auteur is Johan Uytterschaut, die in onze kolommen al eerder is opgedoken als voordrachtgever voor het Davidsfonds.
Meer info. Het boek staat op pagina 11

1 opmerking:

Wanderer zei

Inderdaad een boek over o.m. Wagner, het is een zeldzaamheid en ik aarzelde niet het te bestellen!

Ik ben dan ook een reactie verschuldigd nu ik het gelezen heb. Het is een echte aanrader en het lichtte een tip over die andere belangrijke operafiguur Verdi!

Het is duidelijk dat Wagner de hoofdbrok is en Verdi ingetogen mee mag. Voor de niet Verdi kenner, zoals mezelf heel interessant meegenomen.
Voor de Wagner kenner een aangename herinnering en een samenvatting van zijn leven en werk die heel de moeite loont.

Ik heb echt genoten en ook vastgesteld dat de schrijver boeiend, ironisch en met kennis van zaken de verhaallijn kleur geeft.
EEN AANRADER.....

Ook een aanrader is het nu pas aangeschafte, ook nederlandse biografie over Beethoven van Jan Caeyers, notoir dirigent en musicoloog, stichter van de Beethoven academie. Hij is een notoir Beethoven specialist en het omvangrijk boek ging met mij mee onder de lakens, ik kon er geen afscheid van nemen. Het is een lust om te lezen, ik zou zeggen ook een must voor elk Wagner liefhebber, gezien de band die de grootmeester koesterde voor de hoofdfiguur van Bonn-Wenen.

Mijn dagen waren dus gevuld met een onverwachte nederlandstalige bijdrage.

Ik moest het even kwijt!