vrijdag 16 juli 2010

Die Meistersinger op BBC FOUR


Het door de Britse pers fel bejubelde debuut van Bryn Terfel als Hans Sachs is morgenavond om 19 u in een concertante versie te zien in het kader van de Proms in The Royal Albert Hall op BBC FOUR, kanaal 566 voor Telenetabonnees. De bezetting is identiek met deze die onlangs première hield in Cardiff.

Meer info

PERSCOMMENTAREN:
ConcertoNet
Opera Britannia
Financial Times
The Guardian

2 opmerkingen:

Wanderer zei

Ik ben een verstokte Wagneriaan, onlangs nog drie boeken gekocht als aanvulling van mijn niet onaardige bibliotheek om van CD's en DVD's te zwijgen maar van Die Meistersanger geen spoor! Nooit interesse vertoont, een raadsel. Misschien drempelvrees door het adjectief "komedie" dat op het werk is geplakt en waar ik het totaal niet mee eens ben. Een blijspel enkel omdat de afloop positief verloopt.
Enfin wat ik wilde vertellen is dat mijn diepe aanhang tot Bryn Terfel mij over de streep heeft getrokken en ik zaterdag de drukste mens was van het halfrond, sommigen hebben dat in hun mail ondervonden!
Ik heb mij gans de dag verdeeld tussen de radio, TV en reportages van de Ronde en heb me zo het nectar opgesnuifd van de tedere onbekende en nu beminde opera.
Na al die jaren is het er toch van gekomen en de prestatie van Terfel waaide me letterlijk uit mijn comfortabele zetel en deed me belanden op het puntje van mijn zitplaats. Trouwens heel de opvoering, die ik fragmatisch heb opgesnoven was van een denderende kwaliteit, ook de zo belangrijke klankweergave.
Ik heb nu onmiddelijk een boek besteld over dit door mij verwaarloosde werk.
Een dag om nooit te vergeten!

Wanderer zei

Nog een bijkomende mijmering over de Meistersinger van de Proms:dat dit werk op een zijspoor stond kan ik zeker nu niet begrijpen.
Vanaf het moment dat ik de wagondeur opendeed waaide mij een frisse nieuwe wind tegemoet, die ik in alle deemoed gisteren over me heen deed blazen.
Ik heb me voor mijn scherm gezet, in het bijzijn van mijn Wagner "tweelingbroer" Johan, en heb de ganse BBC uitzending voor mij laten ontrollen!
Vandaag ben ik nog iets rijker, want ik heb nu de tekst in mijn bezit, die volgens mij van het allergrootste belang is om van de verzen te kunnen genieten.
Het voordeel van de uitzending van de Proms en vooral de kennismaking van het voor mij totaal onbekende werk, is het feit dat men niet wordt afgeleidt door de problematiek van een regisseurs visie.
Bijkomend pluspunt, de toch wel aanwezige acteur spitsvondigheden en het spel waarin de zangers uitgebreid in opgingen zodat het gegeven ondersteund werd en mij onmiddelijk, ondanks het onbekende werk, al de facetten globaal openbaar maakte.
De muzikale omlijsting van de Meistersinger is een volkomen verrasing. Het is Wagner tridimensioneel uitvergroot, van een weergaloze spitsvondigheid en een overwelmende schoonheid en ook een diepmenselijke beschouwing, satirisch, toch wel komisch moet ik nu toegeven.
De vijfvoudige zangepisode en het einde waren van een grandiose onaardse pracht.
Ik heb dus nog wat voor de boeg om tenvolle te kunnen genieten.
Deze bepijnzingen klinken misschien wat banaal voor een kenner van het werk maar voor mij, nieuweling in deze belevenis, zijn ze een uitlaatklep voor mijn gemoed!