woensdag 8 september 2010

Hebzucht in de opera : Part II


Als muziekdirecteur van de New York Philharmonic liet de heer Lorin Maazel zich voor zijn laatste seizoen niet minder dan $3.3 miljoen betalen. Aldus de New York Times. Maazel is daarmee één van de best betaalde dirigenten van de planeet, schrijft The Times. Wel, dan wil ik wel eens weten wie van de dirigenten er dan nog meer verdient! Nochtans zijn het barre tijden voor het orkest want in dezelfde periode liep het deficit op tot $ 4.7 miljoen.

Maazel kwam in 2005 al in opspraak toen hij het Royal Opera House Covent Garden een fors bedrag uit eigen zak betaalde om de opvoering van zijn opera "1984" mogelijk te maken. Volgens de meeste perscommentaren was dat een complete miskleun ontsproten aan het artistieke brein van een dilettant. Naargelang de bron variëren de bedragen die deze hedendaagse Meyerbeer aan ROH betaalde tussen £416.000 en £760.000. Nee, van deze bakker lust ik geen broodjes meer.

Hoe komt het toch dat joodse kunstenaars voortdurend datgene bevestigen wat Wagner over hen schreef in dat verguisde pamflet "Das Judenthum in der Musik" ?

Geen opmerkingen: