dinsdag 8 maart 2011

Goede pers voor David McVicars Götterdämmerung in Straatsburg


Niettegenstaande de goede pers lijkt intendant Marc Clemeur niet van plan om de Straatsburgse Ring, die zijn voorganger Nicholas Snowman nog heeft opgestart, als cyclus te herhalen. Clemeur doet daarmee precies hetzelfde als Aviel Cahn in de Vlaamse Opera. Ook die weigert de Ring van Ivo van Hove te herhalen.

Zoals we weten zijn intendanten doorgaans niet vrij te pleiten van enig narcisme. Is het dan verwonderlijk dat zij met tegenzin het werk van de voorganger op de affiche plaatsen en alles op alles zetten om het einde van de eigen ambstermijn bekroond te zien met een zelf gefabriceerde Ring? Menselijk, al te menselijk, jawel, maar toch ook wel een beetje verspilling van publieke middelen, toch?

Een registratie op dvd van de Straatsburgse Ring had veel goed kunnen maken. Want wie anders als David McVicar heeft de afgelopen 10 jaar blijk gegeven van een constant kwaliteitsniveau in het werken met acteurs op een operatoneel? De ruggegraat van elke Ringproductie is acteursregie en dus valt het ten zeerste te betreuren dat deze productie, van de acteursregisseur par excellence, niet gedocumenteerd is geworden.

PERSCOMMENTAREN:

Diapason
La conclusion d'un Ring historique(ConcertoNet)
McVicar va à l'essentiel (ClassiqueInfo)
L'apothéose poétique d'un Ring d'anthologie(WebThea)
Kultiversum
L'accomplissement (ResMusica)
Fin du monde en apothéose (Altamusica)
Die sieben Samurai (Klassik.com)
Une très belle réussite (L'avant-scène Opéra)

1 opmerking:

Anoniem zei

Top! Veel dank voor dit overzicht met alle recensies die ik wilde lezen! S vd Wijden