maandag 21 maart 2011

NTR podium: Jaap van Zweden en Parsifal

Get Microsoft Silverlight Of bekijk de flash versie.

Vanavond om 23u45 is op Nederland 2 het eerste bedrijf te zien en te horen van de concertante Parsifal die Jaap van Zweden op 11 december dirigeerde in het Concertgebouw (Amsterdam) met het Radio Filharmonisch Orkest. Solisten zijn : Robert Holl, Falk Struckmann, Krister St. Hill, Katarina Dalayman en Klaus Florian Vogt.
Het tweede en derde bedrijf volgt op 28 maart om 00u35.

In het kader van deze opvoering maakte presentator Hans Haffmans bovenstaande documentaire waarin hij ging praten met Hartmut Haenchen en met filosoof Machiel Keestra over de samensmelting van kunst en religie in Parsifal.

Opmerkelijk is dat zowel Haenchen als Keestra zich niet van de wijs laten brengen door de valse, natrapperige kritiek van Friedrich Nietzsche terwijl dat in politiek correcte middens toch nog altijd gebruikelijk is.
Interpretatief komt Haenchen uit bij Wieland Wagner. Hij maakt er een strijdpunt van dat een samenleving zonder vrouwen zeker niet datgene is wat Wagner in zijn utopische toekomstvisioen van Parsifal heeft bedoeld. Juist, ja. Als Haenchen nog geen schouderklop van het VWG heeft gekregen dan is dat bij deze rechtgezet.

Het tweede deel van dit tweeluik over Parsifal wordt uitgezonden op 27 maart in NTR Podium.

1 opmerking:

wahnfried zei

fantastisch, fantastisch, fantastisch !!!