dinsdag 12 april 2011

Romeo Castellucci doet het weer


Was ik niet enigszins verrast toen ik vorige vrijdag een brief van De Singel tussen mijn post vond waarin Jerry Aerts te kennen gaf nogal wat feedback te hebben gekregen van boze en gefrustreerde bezoekers naar aanleiding van Romeo Castellucci's laatste theaterstuk "The Minister's Black Veil" ?

Iedereen had toch wel kunnen aanvoelen dat de voorstelling niet tijdig was klaar geraakt en dat de samenhang met het literaire gegeven zoals steeds - maar nu dus nog meer dan anders - ver zoek was. Wat er te zien was, was even verbluffend als altijd: een simulatie van een tsunami, een stoomlocomotief die het auditorium dreigde binnen te rijden en de zaal in een mistdikke stoomwolk hulde, een naakte Christusfiguur die zijn aars met een scherp stuk glas penetreerde. Nee, Castelluccis's beeldentheater ben je niet zo gauw vergeten.

Peter de Caluwe, die aanwezig was op "Meeting Wagner", bevestigde de geruchten dat ook de Parsifal in De Munt niet was afgeraakt. In het derde bedrijf zouden er solisten over de hoofden van de stappende figuranten hebben moeten vliegen, een idee dat wegens akoestische problemen en tijdsgebrek moest worden afgevoerd. De Caluwe bevestigde ook dat er in De Munt een nieuwe Lohengrin in de steigers staat waarin oorlogsrhetoriek een plaats zal krijgen. Met drie regisseurs wordt nog onderhandeld. Eerder Warlikowsky dan Jan Fabre, zo lijkt het..

Geen opmerkingen: