maandag 6 juni 2011

De Berliner verlaten de Osterfestspiele in Salzburg


Nog maar pas was de inkt opgedroogd van het nieuws omtrent de samenwerking tussen de Salzburgse Osterfestspiele en de opera van Madrid of de Berliner Philharmoniker liet weten, na jarenlang te hebben getwijfeld, de door Herbert von Karajan opgerichte Osterfestspiele te zullen verlaten vanaf 2013.

Dit bericht had ook "Hebzucht in de opera (4)" kunnen heten want 1.2 miljoen € (voor het orkest) en 135.00 € (voor de dirigent) volstonden niet om de Berliner en zijn chef-dirigent Simon Rattle 8 avonden lang aan boord te houden. Het moet zijn dat Andreas Mölich-Zebhauser een lucratiever voorstel heeft gedaan want Rattle en de Berliner wijken met hun plannen uit naar Baden-Baden. Bij dit alles is het goede nieuws dus dat er met Pasen een nieuw festival op topniveau zal bijkomen. Naar verluidt zouden de engagementen met de opera van Madrid verder worden nagekomen zoals voorzien en zou de Parsifal van 2013 niet in het gedrang komen. Die zal dus niet in Salzburg maar in Baden-Baden zijn première houden. Oef!

Lang heeft het niet geduurd om een oplossing te vinden voor Salzburg. Het is zo goed als zeker dat Christian Thielemann en de Dresdner Staatskapelle de lacune, ontstaan door het verdwijnen van de Berliner, zullen invullen. Rest dus nog de vraag : zal er nu anno 2013 een Parsifal te beleven zijn in Baden-Baden én in Salzburg ? Spannend!

Geen opmerkingen: