woensdag 26 oktober 2011

Opera : achter de schermen van de emotie
Bij Lannoo Campus is een nieuw boek verschenen omtrent opera. Auteurs van dienst zijn Piet De De Volder en Francis Maes. Piet De Volder is musicoloog en werkt bij de Vlaamse Opera als dramaturg. Francis Maes is professor musicologie aan de Unversiteit Gent.


Het boek is schitterend uitgegeven met prachtig fotomateriaal uit producties, die voornamelijk in De Munt, De Vlaamse Opera en de Nederlandse Opera hebben plaatsgevonden. Het doel is om inzicht te scheppen in het denkproces dat achter opera schuilgaat, meer bepaald het evolutie-proces van ‘’gezongen toneel’’ naar een ‘’gesamtkunstwerk’’ waarbij allerhande kunsten en disciplines komen kijken en gecombineerd worden (waaronder dramaturgie, personenregie, decor, belichting, video, enz.). Vooral het hoofdstuk rond dramaturgie boeit door ons inzicht te verschaffen in hoe een nieuw concept rond een bestaande opera uitgewerkt wordt.

Er zijn ook een aantal hoofdstukken waar Wagner behandeld wordt. Daarbij worden o.a. de diverse ensceneringen van “De Ring’’ toegelicht (Nederlandse & Vlaamse Opera), alsook schept het inzichten in het concept en de denkwereld van de recente Parsifal in De Munt.
Kortom een prachtig initiatief van Lannoo omtrent opera in de Lage Landen. Hopelijk volgt er meer in de toekomst van dergelijke kwaliteitsvolle werken omtrent de kunstvorm genaamd ‘’opera’’.

Geen opmerkingen: