dinsdag 13 december 2011

De Ring van Achim Freyer op dvd in 2013


De Opera van Mannheim heeft een nieuwe Ring op de affiche gezet en wist daarvoor Achim Freyer te strikken, die het werk nog maar onlangs, met eigen decors en kostuums, in Los Angeles op het toneel heeft gebracht. Ditmaal zal er echter een camera in de buurt staan want in het Wagnerjaar 2013 zal de productie uitgebreid worden gefilmd. En zoals de bijgevoegde foto in één klap illustreert zal deze productie er veel beter uitzien op dvd als in het (overigens spuuglelijke) theater van Mannheim. En zo zal de wagneriaan het uit licht, kleur en goocheltruuks opgetrokken circustheater van de naïeve magiër Achim Freyer dan toch nog te zien krijgen.

Opernwelt reageerde tamelijk enthousiast op de première van "Das Rheingold" : "Achim Freyer - und das ist das Entscheidende- bezieht seinen Kraftstrom aus Wagners Musik, die durch nichts überlagert oder gar konterkariert wird. Gerade weil er so weinig macht, weil es in seiner hochstilierten Puppen-Theater-Welt, die vom Comic wie vom Märchen zehrt, so spielerisch leicht und niemals verbissen belehrend zugeht, wird Wagners visionäre Utopie einer durch Liebe verwandelten Welt greifbaar. Der kindlcihe, nur scheinbar naive Blick auf das grosse Weltganze ist stets mit schmerzhaft philisophischer Genauigkeit underfüttert, Freyer lullt sein Publikum nicht ein, sondern verlangt hellwache Zuschauer."

De nieuwe GMD, Dan Ettinger, kreeg dan weer niet zo'n goede pers. Hopelijk kan hij daarin nog wat groeien. Maar omdat wij ons hier in de provincie bevinden zal het pijnpunt van deze productie weer maar eens de cast zijn : met de Brünnhilde van Judith Nemeth kan ik leven maar Thomas Jesatko is meer dan een maatje te klein voor Wotan. Hopelijk zal men dat tijdig inzien en, wanneer de camera's draaien, de voorstelling pimpen met een sterkere Wotan !

Geen opmerkingen: