zondag 11 maart 2012

Parsifal in Amsterdam, op DVD en online via Arte Live

Wie de veelbelovende nieuwe Parsifal van DNO in Amsterdam wil meemaken : de losse kaartverkoop start op maandag 12 maart 2012.
première 12 juni 2012 voorstellingen 15 18 21 25 28 juni, 2 5 8 juli 2012.
We kijken al uit naar de lezing door dirigent Ivan Fischer, die ons eerder al live liet genieten van fragmenten uit Tannhäuser, Meistersinger en de Ring.

Voor de decors werd Anish Kapoor gevraagd, toch een van de toonaangevende hedendaagse kunstenaars. Zijn werk is monumentaal, zoekt de transcendentie en leegte op en lijkt een goede keuze voor Parsifal.
Pierre Audi regisseert hier zijn eerste DNO_productie sinds St-François d'Assise in 2008.

Hij werkte al eens samen met Kapoor in de Pelléas et Melisande in de Munt.

In de voornaamste rollen vinden we Falk Struckmann als verteller Gurnemanz, Christopher Ventris in zijn zoveeste Parsifal-rol en Alejandro Marco-Buhrmester als Amfortas.
We zijn ook benieuwd wat Petra Lang kan doen met de rol van Kundry : kan zij hier de nodige nuancering en schakering brengen ?


Verder bereikte ons het nieuws dat de Parsifal-productie van Harry Kupfer uit 1992 deze maand op DVD zal verschijnen bij EuroArts.
Baremboim fêteert hier zijn aanstelling als artistiek directeur bij de Berlijnse Staats-Opera.
De voornaamste rollen zijn heel straf ingevuld : Poul Elming, Falk Struckmann, John Tomlinson, en een jeugdige Waltraud Meier.


Een concertante uitvoering van Parsifal die eerder deze week plaatsvond in Parijs kan een tijdlang online beluisterd worden op ArteLive.
Op het eerste zicht lijkt dit een doorleefde uitvoering met Daniele Gatti, die het geheel uit het hoofd dirigeert.
Na het eerste bedrijf en op het einde wordt de start van het applaus in de kiem gesmoord door enkele ssshhh-ende puristen. En dit anno 2012 !

http://liveweb.arte.tv/de/video/Das_Orchestre_de_France_der_
Chor_und_die_Kantorei_von_Radio_France_spielen_Parsifal/2 opmerkingen:

Jos Hermans zei

Bedankt voor het nieuws, Johan!
De versleten Falk Struckmann als Gurnemanz in Amsterdam? Nein Danke!

Goed nieuws daarentegen van Euroarts: De Parsifal van Kupfer is nog altijd de beste op dvd en wel om drie redenen: Meier, Tomlinson en Kupfer. En ja, zelfs toen was de slijtage op de stem van Struckman (Amfortas) merkbaar.

Ludo Pieters zei

Inderdaad goed nieuws dat de Parsifal van Kupfer op DVD verschijnt. Ongetwijfeld de beste op DVD. Het gebruik van de TV - schermen in de tweede akte is schitterend en één van de weinige keren dat ik zoiets ook echt geslaagd vind in een opera. Poul Elming heeft de postuur voor Parsifal, maar komt vocaal een beetje tekort. Struckman heeft een falende zangtechniek waardoor zijn vocale aftakeling onafwendbaar is. Als personage vind ik hem wel overtuigend. Tomlinson en Meier zijn effectief de sterren. Barenboims directie is zoals al zijn Wagnervertolkingen zijn: breed maar spanningsloos.