vrijdag 4 mei 2012

Wagner in het nieuwe seizoen

Dat het feestjaar 2013 in artistiek opzicht eerder tegenvalt bewijzen de onlangs verschenen seizoensprogramma's.

Geboren onder een slecht gesternte belooft de Castorf-Ring in Bayreuth niet veel goeds. De concurrerende Ring van Baden-Baden is jaren geleden reeds afgevoerd. In München is Andreas Kriegenburg er na 2 afleveringen nog steeds niet in geslaagd om de Duitse pers aan zijn kant te krijgen. Amsterdam warmt zijn matte Audi-Ring nog maar eens op. Parijs blijkt moeite te hebben om zijn (bloedloze?) Ring vol te krijgen. Londen heeft dan weer de geweldige Bryn Terfel en John Tomlinson in petto maar is peperduur. Collega blogster "Intermezzo" becijferde dat zij voor de prijs van de Londense Ring hetzelfde kan beleven in München en daarbij in een 5-sterren hotel verblijven. Peperdure producties zouden om democratische redenen steeds in de cinema te zien moeten zijn, tenminste als zij met publieke middelen worden gefinancierd.
En zo moet onze hoop zich concentreren op Berlijn. Zal Guy Cassiers het niveau van het tweede deel van zijn Ring weten op te krikken? Je ziet het wel vaker dat regisseurs zich overtreffen in Siegfried. Bij het Toneelhuis, dat niet bepaald uitblinkt in communicatie, kreeg ik geen antwoord op mijn vraag of de voorstellingen ook dit keer weer worden vertoond op groot scherm. Laten we aannemen van wel.

In Wenen maakt David McVicar een nieuwe TRISTAN UND ISOLDE met Peter Seiffert, Nina Stemme en Stephen Milling.(juni 2013)

Milaan opent zijn seizoen met LOHENGRIN en een topcast (Pape, Kaufmann, Harteros). De seizoensopener wordt meestal uitgezonden in de cinema. Bij Utopolis misschien? (december 2012)

PARSIFAL en TRAGEDY OF A FRIENDSHIP zijn incontournable bij de Vlaamse Opera. Overigens verdient de Vlaamse Opera een pluim voor Tragedy. Los van het feit of het een geslaagde productie wordt of niet, is het samenbrengen van een dichter, een componist en een choreograaf die samen Wagner bevragen een idee dat jaarlijks in Bayreuth hoort te staan. Leg dat eens uit aan de Wagners.

Met DIE MEISTERSINGER VON NÜRNBERG staat eindelijk nog eens een Wagner op de Salzburger Festspiele. Stefan Herheim regisseert en Danielle Gatti dirigeert. Michael Volle is Sachs. Meer details volgen later. (augustus 2013)

Tenslotte niet te missen in de cinema :

  • PARSIFAL van Francois Girard in Kinepolis (2 maart 2013)
  • PARSIFAL van Stefan Herheim rechtstreeks vanuit Bayreuth (11 augustus 2012). Van alle Duitse cinema's die de voorstelling uitzenden is Cineplex Aachen het dichtst in de buurt .
  • DIE WALKÜRE-reprise van Guy Cassiers in UGC Brussel/Antwerpen (07 februari 2013)
  • En daarmee ben ik reeds rond. Of heb ik wat vergeten misschien?

    Rond TRISTAN UND ISOLDE (Wenen) en MEISTERSINGER (Salzburg) zullen wij een reisvoorstel formuleren.

    Geen opmerkingen: