maandag 1 oktober 2012

Nieuwe Wagnerboeken voor 2013

1. Bij Cambridge University Press verschijnt de herdruk van Ernest Newmans 4-delige Wagnerbiografie uit 1937-1946. Hoewel Newman verstoken is gebleven van onthullingen van recentere datum zoals de dagboeken van Cosima Wagner zal dit opus mijns inziens nog lang de beste biografie van Wagner blijven. Newman is alles behalve een kritiekloze hagiograaf, anderzijds behandelt hij zijn onderwerp met het respect dat het verdient en dan bedoel ik zowel de mens als de kunstenaaar. Een grote klemtoon ligt daarbij op het heroische van Wagners onderneming: als je wil weten hoe Wagner heeft geleden voor zijn kunst dan moet je dit boek lezen. En passant zet hij de kleingeestige revanchist Friedrich Nietzsche op zijn plaats. Het valt mij steeds weer op dat het altijd Engelsen zijn die Wagner verdedigen op een manier zoals een fatsoenlijk mens dat behoort te doen. Met ander woorden : het perfecte eindejaarsgeschenk! [Naar Amazon UK]

2. Barry Millington irriteert mij wel eens met zijn onhoudbare theses rond Wagners antisemitisme. Anderzijds profileert hij zich in The Wagner Journal meer en meer als de lakei van Bayreuth. Is hij uiteindelijk maar een platvloerse Wagneriaan die zijn jaarlijkse zitjes in het Festspielhaus probeert veilig te stellen?
Oordeelt u zelf wanneer zijn nieuwste werkje "Richard Wagner : The sourcerer of Bayreuth" binnenkort verschijnt bij Thames & Hudson, "the Wagner book of the bicentenary", zo klopt de uitgever zich op de borst. En verder : "The book presents an in-depth but easy-to-read overview of Wagners life, work and times - making use of the very latest scholarship. A radical and occasionally controversial reappraisal of this most perplexing of composers". Opgewarmde kost of een werkje met een paar nieuwe insteken?
[Naar Amazon UK]

3. Bij Rowohlt verschijnt "Mythos Wagner" van Udo Bermbach. Bermbach maakt de balans op van 20 jaar schrijven over Wagner en gaat alle onderwerpen te lijf die Wagner tot een mythe hebben gemaakt. Ook hier loert de valstrik van opgewarmde kost om de hoek. Een overbodige synthese of net niet ?
[Naar Amazon DE]


4. Is Joachim Köhler zijn leven aan het beteren of gewoon maar een graantje aan het meepikken van de extra belangstelling rond de verjaardag van de componist die hij nog niet zo lang geleden de holocaust in de schoenen trachtte te steken? Dat kunstenaars genereuzer zijn en ijverige literatuurwetenschappers zo'n graantje gunnen bewijst "Der lachende Wagner: das unbekannte Leben des Bayreuther Meisters Richard Wagner" een boekje over Wagners komische kant. Ik ben nu al benieuwd te vernemen welke van Wagners grappen nu eigenlijk linea recta tot het nationaal-socialisme hebben geleid.[Naar Amazon DE]

5. Het onder musicologen fel gewaardeerde Laaber Verlag gooit zich in de strijd met "Das Wagner Lexikon", naar eigen zeggen "de belangrijkste Wagner-encyclopedie van onze tijd". Het boek is te verkrijgen aan de voorintekenprijs van 128 euro (i.p.v. 148 euro) en beslaat 930 bladzijden. ik durf haast niet te schatten hoe zwaar dit werk wel moet wegen. Had men deze kanjer niet in 3 delen kunnen uitbrengen? Iemand moet de heren van Laaber toch eens uitleggen dat een boek meestal in bed wordt gelezen, als het al een boek is en geen Ipad. Misschien beter wachten op de tablet-versie?
De uitgever ziet het nochtans groots want tegelijk met de lancering van het boek organiseert hij ook een wedstrijd voor wagnerianen: beantwoordt 8 vragen goed en win een reis naar Bayreuth . Nee, ik verklap de oplossing niet, zoek maar zelf!
[Naar LAABER VERLAG]

Geen opmerkingen: