zondag 10 februari 2013

Teatro Real in Madrid : tweemaal Wagner in het nieuwe seizoen


Tweemaal serveert Gerard Mortier Wagner aan zijn Madrilenen in het komende seizoen. Eerst warmt hij zijn "Tristan und Isolde" nog eens op uit Parijs (Bill Viola/Peter Sellars) met R.D. Smith, F.J. Selig, Violeta Urmana, Juka Rasilainen.

In april brengt hij een nieuwe productie van Lohengrin. De regie geeft hij in handen van Lukas Hemleb, een regisseur die, afgaande op wat hij op zijn webpagina's toont, weinig affiniteiten heeft met de perverse principes van het Duitse regietheater en eerder een uitgepuurde esthetiek hanteert waarbij hij zich, à la façon de Robert Wilson, laat inspireren door het Oosten.

Opmerkelijk is de casting van Ortrud. Die is totaal verschillend van die van Barenboim in Milaan, al wordt het moeilijk kiezen tussen Deborah Polaski en Dolora Zajick. Polaski is een ietwat versleten dramatische sopraan maar wel één met Wagner ervaring en wat een présence! Dolora Zajick is dan weer de technisch betere zangeres maar gepokt en gemazeld in het Italiaanse vak en in het oubollige Amerikaanse theatersysteem. Graag zou ik beide aan het werk zien. In de dubbele bezetting treffen we verder aan: Franz Hawlata/Goran Juric, Christopher Ventris/Michael König, Catherine Naglestad/Anne Schwanewilms, Thomas Johannes Mayer/Tomas Tomasson. Hartmut Haenchen dirigeert. Wellicht wordt dit één van onze reisdoelen in 2014.

Eerder deze week drukte de directie van het Teatro Real de geruchten de kop in als zou Gerard Mortier zijn post verlaten voor het einde van zijn ambtstermijn in 2016. Voor de creatieve manier waarmee Mortier omspringt met de niet onaanzienlijke budget cuts waarmee Spaanse culturele instellingen te kampen hebben kon hij deze maand nog uitgebreid lof oogsten in Opernwelt.

Naar de seizoensaankondiging v/h Teatro Real

Geen opmerkingen: