zondag 21 april 2013

Weg van Wagner : ExitAan Klara stuurde ik volgend bericht :

Natuurlijk begrijpen wij dat Wagner moeilijk ligt bij de openbare omroep. Wagners muziek is nu éénmaal niet bijzonder geschikt voor een medium als radio en uiteindelijk toch bedoeld voor het theater. Het portret dat Klara 10 weken lang van Wagner heeft geborsteld was voldoende accuraat en over het algemeen zo positief dat wij nauwelijks nog kunnen geloven dat Johann Sebastian Bach de huiscomponist van Klara kan blijven.

In elke uitzending viel er wel ergens een uitschuiver of een historische onjuistheid te noteren maar het waren details. Laten we daar dus niet over zeuren temeer omdat het totaalbeeld positief is. Dat sommige parafrases van de libretti de goede smaak ver voorbij waren zal u zelf ook wel hebben gevonden.

Vooral in de laatste uitzending hebben wij veel zinnige zaken horen vertellen die erg sporen met de opvattingen over Wagner en Bayreuth binnen ons genootschap o.a. van Nico Declerck, Marc Clemeur en Gerard Mortier.

Heel in het bijzonder wil ik Dirk Van Dijck bedanken voor het voorlezen van de brieven. Het is en blijft een schatkamer om Wagner te begrijpen. Hij heeft dat werkelijk fantastisch gedaan. Wij hopen dan ook dat deze “Weg van Wagner” voor sommigen ook een “Weg naar Wagner” is geworden. Vielen Dank also!


1 opmerking:

Harmonicorde zei

Wat een eer om samen in één zin genoemd te worden met Marc Clemeur en Gerard Mortier. Ik kan er nu wel even weer tegen :)