dinsdag 3 september 2013

Gerard Mortier worstelt met het kankerbeest


Uit Spanje bereikt ons het droevige bericht dat Gerard Mortier zou lijden aan kanker. In El Pais verklaarde hij reeds een operatie achter de rug te hebben en in een Duitse kliniek in behandeling te zijn minstens tot november.

Tegelijkertijd roert hij zich in het debat omtrent zijn opvolging , voorzien voor 2016. Dat zorgt voor de nodige wrijving want de Spaanse overheid zou op een Spaanse kandidaat aansturen terwijl Mortier geen enkele Spaanse kandidaat geschikt acht. Op zijn shortlist staan: Viktor Schones (Muenchen), Alexander Neef (Toronto), Serge Dorny (Lyon), John Berry (ENO), Pierre Audi (DNO), Bernd Loebe (Frankfurt). In zijn typische ondeugende stijl voegde hij eraan toe dat hij zijn mandaat voortijdig zou afbreken indien zijn advies niet zou worden gevolgd. Het kuratorium nam hem op zijn woord, gaf hem de bons en benoemde Joan Matabosch van het Liceu in Barcelona. Tja, Spaanse ijdeltuiten, leer ze mij kennen maar was Mortier in dit geval niet de grootste ijdeltuit?

Hoogtepunten van zijn laatste 2 seizoenen in Madrid zouden moeten worden : Don Carlo door Peter Sellars, La Traviata door Robert Wilson, Die Frau ohne Schatten door La Fura dels Baus en…val nu om… de door pers en publiek zeer weinig gesmaakte Parsifal van Michael Schulz uit Salzburg, onlangs verschenen op dvd. Al ben ik een even grote fan van David Lynch als hij (Klingsor, 2e bedrijf!) , dat mag hij mij toch eens komen uitleggen.

Geen opmerkingen: