donderdag 8 september 2011

Hoofdsponsor Siemens verlaat de Bayreuther FestspieleSinds 2008 financiert Siemens de public viewing op de Bayreuther Volksfestplatz en de transmissies via internet. Ze injecteren het festival daarmee jaarlijks met ca. 1 miljoen euro. Daar komt nu een einde aan, volgens een bericht in Die Welt, en wel met onmiddellijke ingang. Dat laatste is niet onbelangrijk. Ook al wil Siemens het niet met zoveel woorden gezegd hebben, mijns inziens wijst deze beslissing erop hoe groot de onvrede wel is met de artistieke keuzes van de festivalleiding. Allicht is het fiasco van Tannhäuser de spreekwoordelijke druppel geworden. Daarmee komt ook de voor 2012 geplande transmissie van Parsifal in het gedrang, tenzij er snel een nieuwe sponsor wordt gevonden.

En Die Welt besluit : "Wenn jetzt der wichtigste Sponsor von der Fahne geht, ist das ein fatales Signal. Es verstärkt den Eindruck, dass die Marke Bayreuth durch die vielen Pleiten an Attraktivität verloren hat. Der Mythos hat gelitten. Die gute Nachricht lautet: Schon bald gibt es die Gelegenheit, ihn wieder aufzupolieren. 2013 steigen die großen Jubelfestspiele zum 200. Geburtstag des Meisters, und wenn die erfolgreich sind, ist alles andere schnell vergessen. Die schlechte Nachricht ist: Noch so ein Pannen-Jubiläum wie in diesem Jahr werden viele Fans und Mäzene den Urenkelinnen des Komponisten kaum verzeihen. "

Waar Die Welt het vandaan blijft halen om nog te geloven aan een mogelijk positief scenario voor 2013 is mij een raadsel. Volgens mij zullen er koppen rollen. En dat zal niets te vroeg zijn.

Geen opmerkingen: