vrijdag 20 april 2012

Wagner in de Vlaamse Opera


Niet Jan Fabre maar Tatjana Gürbaca zal de Parsifal ensceneren in de Vlaamse Opera. Op zich is het natuurlijk een goed idee om Parsifal eens uit handen te geven aan een vrouwelijke regisseur maar de aftocht van Fabre blijft een teleurstelling. Immers, alle thema's in Parsifal zijn terug te vinden als obsessies in het werk van Fabre. Parsifal zou je kunnen zien als de synthese van zijn werk. Misschien dat hij voor iets van die orde nog niet klaar is.

De Vlaamse Opera zou Fabre de nieuwe Parsifal hebben voorgesteld maar de kunstenaar zelf beweerde Wagners oeuvre liever te benaderen in complete vrijheid. Daar kan ik zeker begrip voor opbrengen. Zo ontstond het idee voor "Tragedy of a friendship", een creatie in 13 taferelen, toegespitst op elk van Wagners opera's, voorzien van muziek van Moritz Eggert en fragmentarisch ook met muziek van Wagner zelf. Als dit "een persoonlijke hommage aan Wagner en diens verbeeldingskracht" moet worden, waarom dan Nietzsche erbij sleuren ? Toch eigenaardig dat men spontaan op zoek gaat naar een vorm van dialectische spanning wanneer men een hommage aan Wagner wil brengen. Tekstschrijver Stefan Hertmans, Fabre's belangrijkste exegeet en Nietzscheaan, gaat ons toch niet met leugenachtige citaten uit "Der Fall Wagner" om de oren slaan, hoop ik? Intendant Aviel Cahn toonde zich alvast een echte buikspreker van Nietzsche toen hij zijn programma kwam voorstellen op Klara. Weer eens kregen we te horen dat Nietzsche met Wagner brak vanwege diens knieval voor het christelijke kruis. Mensen met een haat/liefde-verhouding tot Wagner hechten erg gemakkelijk geloof aan de mythes die Nietzsche rond zichzelf heeft opgehangen in zijn pamfletten. Ik wil maar zeggen : ik zie deze productie met enige scepsis tegemoet.

Op het Verdi/Wagner-symposium in Gent (27 april) is naast Jan Fabre ook Nike Wagner te gast.

Voor het concert onder de noemer "Dood & Aanvaarding" heeft eindelijk eens iemand het verstand gehad om de 15e van Sjostakovitsj te koppelen aan "Tristan und Isolde". Laat ik daarover alvast mijn zegen geven. Patris et Filii et Spiritus Sancti. Amen.

Geen opmerkingen: