dinsdag 16 november 2021

Het ontslag van Christian Thielemann in Dresden

Het ontslag van Christian Thielemann in Dresden is symptomatisch voor de oprukkende critical race theory in onze culturele instituties. Denk maar niet dat Wagner gespaard zal blijven van de steeds driestere golven van het linkse, cultuurvernietigende woke-activisme. Verandert Bayreuth, tempel van de politieke correctheid sinds de dood van Wolfgang Wagner, weldra in een heropvoedingsgesticht waar social justice warriors met een musicologendiploma de voorstellingen zullen gaan inleiden met hun kijk op de racistische mindset van de huiscomponist?

VERWISSEL EENS EEN ZIJSCHEIDING VOOR EEN RASTAKAPSEL

Auteur : Georg Etscheit

Dirigenten van klassieke orkesten zijn een zeer bijzondere soort, vooral wanneer zij als "sterdirigenten" worden beschouwd. Zij worden gezien als machtsbewust, soms autoritair, willen hun stempel op anderen drukken, weten hoe zij zichzelf in de schijnwerpers moeten plaatsen en zijn ook overwegend mannelijk en blank. Bovendien houden de meesten van hen zich bezig met muziek die ook nog eens overwegend gecomponeerd is door lichtgetinte en, tot overmaat van ramp, Duitstalige mannen. En wanneer één van hen dan ook nog de antisemiet Richard Wagner tot zijn repertoirefavorieten rekent en zelfs muziek dirigeert van de "nazi-componist" Hans Pfitzner, dan is dat een giftige combinatie die onmiddellijk de morele hoeders van Cancel Culture op het matje moet roepen. Een van deze verdachte orkestbak-matadoren is Christian Thielemann (62). Geboren in Berlijn, studeerde hij bij Herbert von Karajan en is één van de grote klankmagiërs van de middengeneratie. Hij heeft de reputatie één van de laatste hoeders te zijn van de graal van de Duitse orkestklank, een donker geaarde, klankrijke orkestbehandelings- en interpretatiepraktijk in de romantische traditie die minder op analyse dan op overweldiging is gericht. Iedereen die hem Wagners "Tristan und Isolde" heeft horen uitvoeren, weet waar ik het over heb.

Maar Thielemann heeft niet alleen de gewoonte zijn enthousiaste toehoorders te overdonderen met orgieën van geluid. Hij is ook geïnteresseerd in het door-luisteren, de tussentonen, de fijne nuances, zoals bijvoorbeeld te horen is in zijn Schumann-vertolkingen. Thielemann heeft even weinig op met de twaalftoonscomposities van het klassieke modernisme en de mathematische ruisexperimenten van de hedendaagse avant-garde als met niet-Europese muziek.

Bij de Dresden Semperoper, lang beschouwd als het conservatieve vlaggenschip van de Duitse opera, verdiende Thielemann goed de kost in de orkestbak met de Sächsische Staatskapelle, Wagners legendarische "Magische Harp" en nog steeds één van de beste orkesten in de republiek. Hij was ook muziekdirecteur van het Bayreuth Festival, artistiek directeur van het Salzburger Paasfestival, dat hij sinds 2013 met zijn orkest uit Dresden in residentie uitvoert, en is een graag geziene gast bij de Wiener Philharmoniker, die ook als conservatief wordt beschouwd. Je kunt niet veel verder komen in zijn vak. Thielemann had graag hoofd van de Berliner Philharmoniker willen worden en daarmee een late opvolger van zijn idool Wilhelm Furtwängler, maar in 2015 verloor hij het van Kirill Petrenko, toen muziekdirecteur van de Beierse Staatsopera. Eén van de redenen, afgezien van een gecompliceerde persoonlijkheid, was waarschijnlijk zijn zeer duidelijke, sommigen zeggen monotone, programmatische oriëntatie.

CONFLICT OVER DE CORONA-MAATREGELEN IN DE SEMPEROPERA

Thielemann heeft zich nu waarschijnlijk bij de nederlaag neergelegd. Maar het kwam nog harder aan voor hem. Eerst werd hij er nogal ruw uitgegooid door Nikolaus Bachler, de nieuwe artistiek directeur van het Salzburger Paasfestival. Bachler, een man van het moderne regisseurstheater, wil het ooit door Karajan opgerichte festival moderniseren en zag Thielemann waarschijnlijk als een obstakel. Bovendien liep zijn contract met het Bayreuth-festival eind vorig jaar af, zonder dat er tot nu toe sprake was van een verlenging. Nu heeft de minister van cultuur van Saksen, Barbara Klepsch (CDU), aangekondigd dat Thielemann ook in de toekomst van zijn diensten bij de Semperopera zal worden ontheven.

Samen met de artistieke directeur van de Semperopera, Peter Theiler, zal Thielemann het gerenommeerde theater in 2024 verlaten. "We kijken naar wat vandaag goed is en denken nog steeds aan de opera van overmorgen. En een opera over tien jaar zal een andere opera zijn dan de opera van vandaag: hij zal deels nieuwe wegen moeten inslaan tussen traditionele opera- en concertuitvoeringen en hedendaagse interpretaties van muziektheater en concertkunst". De titel van de voorgenomen koerswijziging is "Perspectief Semper 2030". Nog onlangs had Thielemann een conflict gehad met Theiler over de Corona-maatregelen aan de Semperopera, wat ook een reden kan zijn geweest om hen nu beiden tegelijk naar de woestijn te sturen. In januari, toen in Saksen bijzonder veel besmettingen werden gemeld, wilde Thielemann "Heldenleben" van Richard Strauss repeteren met een cast van honderd musici. Theiler zegde de repetities af, waarop Thielemann zich publiekelijk bekloeg "dat een orkest als de Staatskapelle niet mag spelen en dat er bij ons niet meer moeite is gedaan om iets mogelijk te maken".

Maar zou het niet beter zijn geweest om een regisseur te laten gaan die weinig bekendheid geniet dan een uitzonderlijk dirigent die over de hele wereld gevraagd wordt? Blijkbaar heeft de deelname van de Groenen aan de regering nu effect op het Saksische cultuurbeleid, een partij die weinig weet van de logge solitairen en de voorkeur geeft aan de bevordering van participatieve grassroots-projecten boven "hoge cultuur", die als elitair wordt verguisd. En die de al even verguisde cultus van het genie tegenover de door Joseph Beuys gepredikte visie stelt, volgens welke alles kunst is en iedereen daartoe geroepen is. Thielemann is in zekere zin de tegenpool van deze bewering, ook al zou hij zichzelf graag zien als een eenvoudige "deutscher Kapellmeister", waarbij hier, evenals bij zijn demonstratieve Pruisische verering, een portie koketterie in het spel kan zijn.

Het ontslag van Thielemann, dat in de muziekwereld insloeg als een bom, komt op een moment dat het cultiveren van de westerse muziektraditie steeds meer onder druk komt te staan van diversiteitsideologen, zelfs in Duitsland, het land met nog steeds het belangrijkste orkest- en operalandschap ter wereld. Zojuist is in DIE ZEIT een lang artikel verschenen waarin de canon van de klassieke muziek als in wezen racistisch en patriarchaal wordt gekenschetst en waarin de omstreden Amerikaanse musicoloog Phil Ewell uitvoerig aan het woord komt. "We moeten erkennen dat de canon niet door God is gegeven, maar een menselijke constructie. (...) Dit alles werd gedefinieerd en geschreven door blanken, die aldus de macht van de interpretatie in handen namen. Wat zij definieerden wordt beschouwd als de esthetische standaard voor muziek - en het wordt als superieur beschouwd." Blanke suprematie in zijn zuiverste vorm, zo te zeggen.

Het gaat er (nog) niet in de eerste plaats om Bach, Beethoven, Brahms, Bruckner en andere grote componisten van de Europese muzikale culturele ruimte, die zich uitstrekte tot in de VS en Zuid-Amerika, zelf als racistisch, kolonialistisch of patriarchaal te brandmerken en hun muziek te "cancelen". Hij heeft "geen probleem" met Beethoven, zou Ewell gezegd hebben. "Ik heb alleen een probleem met wat er na zijn dood in 1827 gebeurde". Dit, legt ZEIT-auteur Hannah Schmidt uit, verwijst naar de versmelting van werk en persoon tot "wat ook vandaag nog als het toppunt van genialiteit wordt beschouwd en de westerse cultuur diepgaand heeft gevormd". Maar van het in twijfel trekken van een vermeende immorele cultus van het genie tot het elimineren van de werken in kwestie, is het slechts een stap. De uitdaging is volgens Schmidt om "de weg te vinden naar een gedekoloniseerde, antiracistische klassieke muziek". Daarom, zo vat de auteur genadig samen, hoeven de blanken en hun werken niet uit het repertoire te verdwijnen. Het gaat er veeleer om, om Ewell weer te citeren, "een podium te geven aan al diegenen die door discriminerende structuren tot op de dag van vandaag grotendeels zwijgend zijn gebleven, en zo de klassieke muziek in haar eigenlijke rijkdom weer te geven".

Als liefhebber van klassieke muziek moet men erop voorbereid zijn dat Beethovens "Vijfde" in de niet al te verre toekomst verstrengeld zal worden met nooit eerder gehoorde werken van een kleur- of naamloze vrouwelijke componist, gespiegeld met actuele hip-hop of gecontrasteerd met stukken van Indiase raga, Indonesische gamelan of Turkse maqam. Totdat eindelijk een nieuwe generatie van geluidsmakers uit de hele wereld in voldoende aantallen niet-discriminerende werken heeft gecreëerd om de oude, op Europa gerichte troep te vervangen. "Mozarts "Zauberflöte" zou dan volgens Schmidt niet langer de meest opgevoerde opera zijn, "misschien zou hij dan eindelijk wat sterke concurrentie krijgen". En, zou men kunnen toevoegen, er zou zelfs een publiek voor kunnen zijn. Maar dat speelt, evenals economische overwegingen, slechts een ondergeschikte rol in de overwegingen van de dappere gelijkheidsfanatici.

Er wordt reeds gewerkt aan theaterconcepten en -repertoires die aan de nieuwe richtsnoeren voldoen. Zo heeft de Opera van Parijs een studie laten verrichten door een zwarte historicus en een socialistische schrijver en activist over de vraag hoe diversiteit in de toekomst in het huis aan de Bastille in praktijk moet worden gebracht. Als eerste gevolg daarvan werden zwarte of gele facings verboden. De auteurs van de studie hebben tenminste niet geëist dat de libretti van opera's als "Turandot", "Madame Butterfly", "Aida" of "Otello" worden herschreven. In plaats daarvan moeten deze werken nu worden "gecontextualiseerd" met begeleidende brochures of tentoonstellingen om hun potentieel racistisch of kolonialistisch potentieel aan het licht te brengen. In ons land loopt een campagne van de Federale Culturele Stichting, getiteld "Diversiteit als factor voor de toekomst", hierop vooruit. Eén voorstel omvat de oprichting van zogenaamde diversiteitsagenten in theaters, operahuizen en andere culturele instellingen "op managementniveau".

Ter verduidelijking: er is helemaal niets mis mee dat werken die verder gaan dan de gevestigde canon, hun weg vinden naar opera- en concertprogramma's. Soms is het inderdaad mogelijk om tot nu toe onbekende werken uit de archieven te halen die het verdienen om vanwege hun kwaliteit gehoord en gezien te worden. Maar het valt te vrezen dat in de loop van een muzikale affirmatieve actie alleen middelmatige kunstwerken worden uitgevoerd, alleen middelmatige kunstenaars worden geëngageerd, omdat zij voldoen aan de heersende doctrine van de politieke correctheid.

In de brave new world van de klassieke muziek, de door de Saksische minister van Cultuur getoverde day after tomorrow van opera en concerten, zou een Christian Thielemann natuurlijk geen plaats hebben, zelfs niet als hij zijn zijscheiding (let op: verdenking van rechts-extremisme!) zou inruilen voor een rastakapsel. Maar er is geen reden om te vrezen dat hij binnenkort werkloos zal zijn. Misschien is hij zelfs heel blij, bevrijd te zijn van de verplichtingen van een vast engagement, zodat hij zich alleen bezig kan houden met wat hem goeddunkt en niet in de verlegenheid zal komen om op een bepaald moment een "klimaatconcert" te moeten leiden. En hij heeft misschien meer tijd om zich af en toe terug te trekken in zijn geliefde Oost-Pruisen, dat "zo aangenaam onmodieus" is.

Overigens zou men hem heel graag nog eens de opera "Palestrina" van Pfitzner horen vertolken. In zijn vroege jaren als dirigent had Thielemann het diep ontroerende muzikale portret van de renaissancecomponist opgegraven voor zijn debuut als de nieuwe algemene muziekdirecteur van de Neurenbergse Opera en in de feuilletons een felle discussie ontketend over de vraag of dit werk van een kunstenaar die berucht was om zijn nationalistische en antisemitische uitbarstingen überhaupt nog gespeeld moest worden. "Is C majeur na twaalf jaar Hitler anders te horen dan daarvoor?" counterde hij zijn critici. Maar hij liet zijn liefde voor Pfitzners "donkere, broedende" muziek niet varen en presenteerde de opera met groot gejuich in het Londense Covent Garden Opera House in 1997 en later, in fragmenten, tijdens een pauselijk concert in Rome. Thielemann droeg ertoe bij dat Pfitzners hoogwaardige muziek tussen laatromantiek en modernisme weer respectabel werd. Gelukkig werkt uitgraven ook andersom.

Bron : Georg Etscheit, “Der verklausulierte Rausschmiss des Dirigenten Christian Thielemann”, Achgut.com, 16 mei 2021

Geen opmerkingen: