dinsdag 19 februari 2013

Nieuw boek : Van Die Feen tot ParsifalBij Uitgeverij Pelckmans verschijnt begin volgende maand een boek over de werken van Wagner getiteld "Van die Feen tot Parsifal". Auteur is Bert Leyns.

Op de cover lezen wij :
"Weinig componisten hebben zoveel controverse veroorzaakt als Richard Wagner. Hij heeft voor- en tegenstanders, zowel onder zijn tijdgenoten als nu, en dat niet altijd en alleen op muzikale gronden. Zijn antisemitische geschriften werden tijdens en na de Tweede Wereldoorlog aangegrepen om van zijn muziek een vaandel voor het nationaalsocialisme te maken. Ten onrechte, want Wagner had heel wat Joodse vrienden die zijn muziek naar waarde wisten te schatten.
Wagners muziek was vernieuwend, met een geheel eigen chromatiek en een innerlijke dramatiek die vooral door het gebruik van leidmotieven tot uitdrukking kwam. Zonder Wagner zouden componisten als Anton Bruckner, Richard Strauss, Gustav Mahler, en misschien zelfs Arnold Schönberg, wellicht een andere weg zijn ingeslagen.
Van Die Feen tot Parsifal is geen hoogdravende studie over Wagner, maar een inleiding tot zijn opera’s en muziekdrama’s,voor wie nog niet of nog niet helemaal overtuigd is. Een kennismaking, dus, om niet de man te leren appreciëren, maar de werken."

BERT LEYNS (1944) is licentiaat in de Germaanse filologie. Hij was tot oktober 2004 werkzaam in het onderwijs. Hij publiceerde gedichten, over Engelse en Amerikaanse literatuur, Richard Wagners muziekdrama: Der Ring des Nibelungen(1972, 1976²), en bijdragen over muziek, o.a. recensies van de Bayreuther Festspiele, in Vlaanderen, Ons Erfdeel, Mozaïek en De Nieuwe Gazet. Hij werd door het Lektorat E-Musik van de Deutsche Grammophon Gesellschaft gevraagd om de hoestekst te schrijven voor de opname van Wagners C-dur Symphonie door de Bamberger Symphoniker o.l.v. Otto Gerdes.

Bert Leyns is lid van het Vlaams Wagner Genootschap.

Geen opmerkingen: