maandag 22 juli 2013

Bayreuth begraaft Tannhäuser


De zowel door pers als publiek uitgebraakte productie van Tannhäuser in de regie van Sebastian Baumgarten wordt vervroegd van de affiche genomen in Bayreuth. Hans Neuenfels' Lohengrin zal de leemte opvullen. Zurück zum Rattenversuchslabor also. Ook al geen geweldig vooruitzicht.

Daarmee komt er een eerste barst in het onfortuinlijke huwelijk tussen Bayreuth en de Berlijnse Volksbuehne, een doodlopend artistiek spoor waar mevrouw Katharina Wagner 100% verantwoordelijkheid voor draagt. Reken maar dat er nog meer van dit soort teleurstellingen op de Groene Heuvel zullen neerdalen.

Neem nu Parsifal. De geschifte kladschilder Jonathan Meese, aan wie Bayreuth de volgende Parsifal heeft uitbesteed, bracht zichzelf enkele weken geleden nog maar eens in opspraak door publiekelijk de Hitler-groet uit te voeren. Het grappige, het artistieke, het subversieve daarvan ontgaat mij volledig. Het in deze zaken snel overspannen Bayreuth geeft echter geen kik. Probeer dat maar eens te rijmen met de lompe behandeling die Yevgeni Nikitin vorige zomer te beurt viel. Tja, het helpt als de grote Frank Castorf je de hand boven het hoofd houdt. Maar hoe lang nog?

Niet lang meer als het van de eminente dieptepsycholoog en Bayreuth-kenner Gottfried Wagner afhangt. Die verklaarde onlangs in een van zijn zeldzaam heldere momenten: "Die Wagners und die Festspiele - das sollte Geschichte sein. So geht es nicht weiter". Het valt te hopen dat hij dat adagium ook op zichzelf zal toepassen zodat verdere kutboekjes over zijn overgrootvader ons bespaard zullen blijven.7 opmerkingen:

Tristan zei

Vanaf volgend jaar dan? Want op de site staan beide producties nog aangekondigd voor 2013...

Jos Hermans zei

Inderdaad.

Tristan zei

Ik ben volgend jaar ongeveer aan de beurt voor tickets denk ik...nou ja, de Tannhauser zou ik sowieso nooit besteld hebben :-)

Jos Hermans zei

Ga je naar Salzburg deze zomer?

Tristan zei

14 tot 21 augustus, Meistersinger heb ik, en ik hoop nog een (redelijk geprijsde) Rienzi te kunnen vinden. Verder Gawain, Cosi en enkele concerten.

Jos Hermans zei

Dan gaan we mekaar missen want wij gaan de laatste week van augustus, wanneer het schoon weer is -:)

Unknown zei

Staat nochtans geprogrammeerd voor volgend jaar