zondag 4 augustus 2013

Frank Castorf aan de schandpaal in Bayreuth


Kirill Petrenko heeft zijn entree in Bayreuth niet gemist. Het is vruchteloos zoeken naar één perscommentaar dat niet euforisch is over zijn transparante maar dwingende lezing van de Ring. Het lijkt wel alsof Bayreuth-lieveling Christian Thielemann niet meer bestaat. Dat is dan vooral goed nieuws voor München waar de nieuwbakken GMD het wat onderkoelde imago dat Kent Nagano aankleefde zal proberen te verdrijven.

Dat Frank Castorf een orkaan van boegeroep over zich heen zou afroepen met zijn door dieven, gangsters, hoeren en pooiers bevolkte Ring, stond in de sterren geschreven. Na de Götterdämmerung-première brak de hel los. De regisseur kon er niet mee lachen en wist de gemoederen nog wat op te hitsen door met zijn vinger tegen zijn hoofd te tikken. Bekijk ik de foto's van deze productie dan is er weinig te zien dat mij afstoot en veel dat mij nieuwsgierig maakt. De scenografie van Aleksandar Denic oogt fascinerend en ongetwijfeld zal ook de live-video zijn verhelderende momenten hebben. Maar als Castorf de voor Wagnerianen cruciale scènes negeert en met een personage als Brünnhilde geen blijf weet, zoals te lezen valt in verscheidene commentaren, dan is er al lang geen sprake meer van Brechtiaanse vervreemdingsijver maar van een lompe provocatie van een Oost-Duitse ijdeltuit.

Georg von Waldenfels, voorzitter van de Vrienden van Bayreuth, maakt zich sterk dat er tegen het einde van het jaar klaarheid komt i.v.m. de voortzetting van het contract van de Wagner(half)zusjes. Na de zomer zou er een meeting plaatsvinden tussen de federale overheid, de deelstaat Beieren, de stad Bayreuth en de Vrienden waarbij het genoemde contract hoog op de agenda staat. Zijn de Wagners op weg naar de uitgang? To be continued.

Geen opmerkingen: