maandag 19 augustus 2013

Wagner in Diest

In het kader van het Diestse KLANKENSTROOM programma, waar programmator Guy Vandromme rond de 125 jaar heiligverklaring Sint-Jan Berchmans klassieke muziek in dialoog laat treden met de rijke geschiedenis van Diest, waren er ook enige Wagnermomenten te sprokkelen: de Wesendonck Lieder, de prelude tot het derde bedrijf van Die Meistersinger von Nürnberg en de Siegfried-Idyll.

Aangezien de grote Yamaha vleugelpiano niet door de robuuste deuren van het stadsmuseum "De Hofstadt" kon, werd de voorstelling verplaatst naar de nabijgelegen Allerheiligenkapel. Achteraf gezien helemaal geen slechte keuze vermits de akoestiek daar dik in orde is.

Sopraan Britt Truyts (foto) trakteerde ons op de Wesendonck Lieder onder begeleiding van de reeds eerder vermelde piano. Een geslaagde en intieme lezing in de halfgevulde kapel. U moet weten dat er daar slechts een zestal rijen zijn, wat de voorstelling een zeer persoonlijk karakter gaf.

Een half uurtje na deze Lieder volgde dan een setje Wagner/Verdi, gebracht door het vijfkoppige ensemble BiancoNero: de piano, 2 violen, altviool en cello zorgden voor de nodige klankkleuren. De prelude tot het derde bedrijf van "Die Meistersinger von Nürnberg" klonk op die manier nog emotioneler. Het "Wach Auf" fragment dat normaal gezien door koperblazers wordt gespeeld werd hier overgenomen door de piano.

Ook de Siegfried-Idyll doorstond deze kamerorkest-variant grandioos. De zes rijen van de kapel waren ondertussen volledig gevuld met enthousiaste luisteraars.

Als afsluiter werd het "Ave Maria" uit Verdi's Otello gebracht door sopraan Britt Truyts.

Wat mij betreft een zeer geslaagde zondagnamiddag in de Oranjestad Diest. Negatieve punten? Toch wel, maar dan voor de organisatie, die de bezoekers tot het allerlaatste moment buiten in de regen liet wachten, en voor de storende fouten in de programmabrochure, zowel in de programmabeschrijving als in de uitvoerderslijsting.

U kan enkele van deze stukken, uitgebreid met ander Wagner/Verdi materiaal door deze uitvoerders nog een keer beluisteren op het "Wagner/Verdi goes VJ" concert in Leuven op woensdag 16 oktober 2013, en in Hasselt op vrijdag 18 oktober 2013 telkens om 20:00 uur.

Gezien in Diest op zondag 18 augustus 2013.

Geen opmerkingen: